Objavljeno: 17.04.2013 7:10

Tuzlanski kanton nema potrebe za ekonomistima, pravnicima i nastavnicima

Održana rasprava o Nacrtu preporuke za upisnu politiku

untzU cilju uskladjivanja potreba tržišta rada i upisne politike u srednjem i visokoškolskom obrazovanju u Tuzlanskom kantonu danas je u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana rasprava. Dokument, čiju je izradu iniciralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK zainteresovanim privrednicima sa područja ukratko su predstavili savjetnici premijera Tuzlanskog kantona, Jasna Hivziefendić i Mirsad Bakalović.

Prema podatcima iz decembra mjeseca 2012 godine, na birou za zapošljavanje nalazi se oko 900 diplomiranih ekonomista različitih profila dok trenutno ovaj fakultet pohađa još nekoliko stotina studenata. Slično je i sa diplomiranim pravnicima kojih takođe na birou ima na stotine i jedni i drugi godinama bezuspješno pokušavaju doći do zaposlenja u struci.

Nastavnog kadra u Tuzlanskom kantonu ima dovoljno za narednih deset godina i skoro da ne postoji potreba za novim, pogotovo uzme li se u obzir činjenica da se prije 10-12 godina u osnovne škole upisivalo oko 8.200 djece dok je taj broj danas dvostruko manji.

Zanimljivo da se na evidenciji biroa ne nalazi niti jedan dip.ing Informatike, deficitarna su takođe i druga zanimanja tehničkog smijera. Tuzlanski kanton trenutno nema kapacitete da zaposli sve kadrove koji su suficitarni poput: ekonomista, pravnika, defektologa, nastavnika i dr.

U raspravi koja je uslijedila učestvovali su predstavnici javnog ali i privatnog sektora privrede navodeći pojedinačne probleme sa kojima se susreću, između ostalog i, u ostvarivanju praktične nastave. Također je istaknuta potreba uspostavljanja saradnje univerziteta i privrede, racionalizacije mreže škola, ispitivanje interesa visokoškolskih ustanova za praktičnom nastavom u privrednim preduzećima.

Ovom je prilikom takodjer zaključeno da je neophodno uraditi upis u srednje škole i fakultete prema potrebama a ne finansirati ono za čim na tržištu rada ne postoji potražnja.

/tuzlanski.ba/

1 Komentar
Iznesite svoje mišljenje
  1. Lutak Lutkica says:

    Poziv Odjeljenju u Brčkom da kod nas napravi istu analizu i predloži preporuke HITNO!!! Da znamo gdje djecu da upisujemo.

Plugin from the creators ofBrindes Personalizados :: More at PlulzWordpress Plugins