Objavljeno: 29.07.2012 10:42

Direktor UIO sprema pojačane kontrole poreznih obveznika: Džakula traži spisak dužnika za PDV

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Miro Džakula zatražio je od svojih saradnika da sačine izvještaj svih dužnika za PDV, posebno onih kojima je omogućeno odgođeno plaćanje, saznaje „Dnevni avaz”. Spisak će, naime, biti dostavljen svim članovima Upravnog odbora UIO, koji su nedavno za naš list kazali da nisu upoznati s konkretnim informacijama o dugovanjima za PDV. Inače, dug za PDV približava se nevjerovatnoj cifri od milijardu maraka.

Stub srama

Osim toga, saznajemo da je Džakula s godišnjeg odmora digao nekoliko inspektora te se očekuje da će iduće sedmice biti pooštrene kontrole izvršavanja obaveza, posebno ugovora o odgođenom plaćanju. Na udaru bi se mogla naći „Sarajevska pivara”, kojoj je odobreno odgođeno plaćanje duga za PDV, i to na 24 rate. Kako saznajemo, vlasnici Hilmo i Mujo Selimović ne poštuju svoje obaveze te su među najvećim dužnicima u BiH, jer je njihov dug narastao na više od osam miliona maraka.

Međutim, zahvaljujući SDA i njihovih kadrovima u UIO, posebno Hajrudinu Lagumdžiji, pomoćniku direktora za poslovne usluge, Selimovićima se godinama „gleda kroz prste”.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina, kako kaže, također nema uvid u spisak dužnika za PDV. Krajina smatra da je potrebno sve napraviti kako bi se naplatila dugovanja te time omogućiti državi da funkcionira. On kaže da zakoni koje donosimo nisu sveto slovo. Treba ih mijenjati i prilagoditi kako bi išli u korist onih koji regularno posluju, a ne pojedinaca koji rade protiv zakona i protiv države.

Imena dužnika

- Apsolutno treba objaviti imena dužnika. Tu nemam nimalo zadrške i rezerve. Vjerujem da bismo time mnogo dobili. Pokazala su to iskustva u okruženju. Ima firmi kojima nije svejedno, jer ta referenca nije dobra za poslovne odnose, pogotovo ako se radi s inozemstvom – smatra Krajina.

Kada su u pitanju pojedici kojima je omogućeno odgođeno plaćanje, on kaže da u toj situaciji dug ne smije rasti. Princip je, kaže, da se tekuće obaveze izmiruju, a zaostaci plaćaju u ratama.

Špirić pita ko je pojedince doveo u povlašten položaj

Ministar finansija BiH Nikola Špirić nedavno je javno upitao ko je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH davao instrukcije da se pojedinci dovedu u povlašteni položaja kada je u pitanju plaćanje PDV-a.

- Javna je ocjena da kriminalci kontrolišu veliki dio javnih prihoda – izjavio je Špirić.

(avaz.ba)

Plugin from the creators ofBrindes Personalizados :: More at PlulzWordpress Plugins